Vask dine gardiner – og gør det forsigtigt

Gardiner (Foto: Fischer-Danmark.dk)

Gardiner (Foto: Fischer-Danmark.dk)

Når dine gardiner er udvalgt, indkøbt og ophængt, præcis som du gerne vil have det, er næste skridt vedligeholdelse. Hvis gardinerne er af en god kvalitet, er farve og materiale lavet til at holde længe. Men de skal stadig vedligeholdes og vaskes en gang i mellem, så støv eller snavs ikke dækker farver og mønster.

Hvis du vil være helt sikker på, at dine gardiner bliver gjort ordentligt rene, er det selvfølgelig smart at sende dem til en fagmand. Så er det heller ikke dit ansvar, hvis der trods alt skulle ske noget med dem. Men vil du hellere gøre det selv, er det heldigvis ikke så svært, som det ved første øjekast kan virke. Det skal bare gøres rigtigt. Her får du et par tommelfingerregler til vask af dine gardiner.

Inden du går i gang med selve vasken, skal du fjerne det værste støv og snavs fra gardinerne. Er det lette gardiner som vil blive suget ind af en støvsuger, skal du bare ryste dem let inden du vasker dem, men hvis du har tunge, kraftige gardiner eller persienner, er det en god ide at støvsuge dem inden du overhovedet tager dem ned. Brug et smalt mundstykke til din støvsuger. Helst et med børster.

Og så til selve vasken:

Husk, at du først og fremmest skal følge de vaskeanvisninger, der fulgte med eller er skrevet i gardinerne. Står der, at de skal renses, er der ingen vej uden om en tur til en fagmand.
Men ellers er det en god ide at vaske i hånden. Selvom det kan virke lidt besværligt, er det det, de fleste gardiner har bedst af:

  • Tjek temperaturen for vandet i vaskeanvisningen.
  • Fyld et badekar eller en stor balje med vand i den rigtige temperatur.
  • Hæld et skånsomt vaskemiddel i.
  • Læg gardinerne i opløsningen.
  • Skab bevægelse i vandet. Enten ved at vippe let med baljen eller røre forsigtigt i den.
  • Skyl til sidst gardinerne af flere omgange. Husk vandtemperaturen.
  • Hvis gardinerne stadig er snavsede, skal du skifte vand og vaskemiddel inden du gentager processen.

Hvis det er persienner, du vil vaske, skal du lave en mild blanding af vand og universalrengøringsmiddel. Læg dem i vandet og vask med en svamp eller en blød børste. Hvis persiennerne er af træ, skal du ikke sænke dem ned i vand. Tør dem i stedet af med en klud vredet op i vand med universalrengøringsmiddel.

Husk at vride kluden hårdt, så persiennerne ikke bliver våde.

  • Efter vaskning hænger du gardinerne op i våd tilstand, så de dryptørrer.
  • Sørg så vidt muligt for, at gardinerne hænger i de rigtige folder, hvis de har nogen (Brug eventuelt et bånd til at holde dem sammen i de rigtige folder.
  • Hvis vaskeanvisningen tillader det, kan du stryge gardinerne mens de stadig er fugtige.

Som sagt har gardiner bedst af at blive vasket i hånden. Hvis du insisterer på at bruge vaskemaskine, er det vigtigt, at du Bruger det mest skånsomme program maskinen har. At du ikke centrifugerer for voldsomt. Slå det helt fra, hvis det er muligt. Og at du vasker på den angivne temperatur.

Share
Tagget , , .Bogmærk permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *